Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


II. ZAFE sütemény-fesztivál - RECEPTEK 41. - 76.

p1170607.jpg

41.) Uzonyi Dezsőné: Ötrétegű Butter-keksz sütemény (Meggyes csoda)

A sütemény 5 rétegből áll.
Hozzávalók a tésztához: négy egész tojás, 12 dkg cukor, egy csomag vaníliás cukor, 10 dkg liszt, egy csomag vanília puding, egy csomag sütőpor, egy kis só.
A töltelékhez: két üveg kimagozott meggybefőtt, víz, két csomag vanília pudingpor. A tejszínhabhoz 4 dl tejszín ( a Hullala márkájú a legjobb, ha ilyent nem kapunk, tegyünk hozzá két csomag habfixálót), 25-30 dkg porcukor. A negyedik réteghez egy 25 dkg-s csomag Butter-keksz. A mázhoz 6 kanál citromlé, 25 dkg porcukor.
A négy tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a négy sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, ill. a lisztet, a pudingport, a sót és a sütőport. Az így felvert masszát nagyméretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 200 fokos sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.
A töltelékhez a két üveg meggybefőtt levét leöntjük, és vízzel egy literre kiegészítjük, A pudingporokat először a lé egy kis részével csomómentesre keverjük, majd az egy liter lével felfőzzük.Amikor forrni kezd és besűrűsödik, hozzáadjuk a meggyet, és azzal együtt is egyet rottanytunk rajta. Mind a piskótát, mind a meggyes tölteléket kihűtjük, majd a krémet a tészta tetejére kenjük.
A tejszínt ízlés szerinti (25-30 dkg) porcukorral kemény habbá verjük, amíg rajta marad a habverőn. A habot rákenjük a meggyes réteg tetejére. A hab tetejére egymás mellé, sorban rárétegezzük a szögletes kekszeket, úgy hogy szépen vágható legyen a tészta. Hat kanál citromlét (kb. másfél citrom leve) kikeverjük 25 dkg szitált porcukorral, és rákenjük a kekszréteg tetejére. Hűvös helyen hagyjuk a mázt megkeményedni. A tészta akkor igazán finom, amikor a keksz egy kicsit megpuhul, és az ízekösszeérnek.
A kekszek körvanala által meghatározott nagy kockákra vágva tálaljuk.
 


42.) p1170599.jpg

 

 

 

 

 

 

 

p1170608.jpg


43.) Bánfiné Németh Éva: Meggyes mámor
Piskóta: 4 tojás, 26 dkg cukor, habosra keverjük, lassan hozzáadunk 1 dl étolajat, 1 dl vizet, 26 dkg lisztet, 1 evőkanál kakaót, 1 mokkáskanál sütőport, összekeverjük, sütjük.
Krém: 2 üveg meggybefőtt, 3 vaníliás puding, 15 dkg cukor, 1 rumaroma. A krémhez leszűrjük a meggy levét és felforraljuk. A pudingot kikeverjük egy kis meggylével, sűrű krémmé főzzük. Amint elkészült, hozzá adjuk a meggyet és a rumot. Kihűtjük a krémet és rá öntjük a piskótára.
Hab: 0,5 l tejszínt kemény habbá verünk 2 csomag vaníliás cukorral, majd rásimítjuk a krémre. Reszelt csokoládéval díszítjük.
 


44.) p1170609.jpgKovács Lajosné: Barack sütemény

Tészta: 20 dkg zsírt vagy Rama margarint, 30 dkg porcukrot, 2 tojássárgájával habosra keverünk. Hozzá adunk1 kiskanál szódabikarbónát vagy 2 cs. sütőport, 2 dl tejjel jól eldolgozzuk, majd 2 óráig állni hagyjuk. Ezután hozzáadunk 75 dkg lisztet. Kb. 2,5 cm átmérőjű kis gombócokat formálunk belőle, és sütőlemezre ritkán rakva megsütjük.
Melegen kikaparjuk a közepét. A kikapart tésztához adunk 1,5 dl rumot és állni hagyjuk.
Töltelék: 15 dkg Rama margarin, 3 ek. porcukor, 1 ek. kristálycukor, 2 ek. kakaó, 3 ek. liszt, 2 dl tej. Ezeket az anyagokat felfőzzük, a krémet a rumos péppel összekeverjük, és a kikapart tészta közepébe töltjük. Kb. barackmag nagyságú mennyiséget.
Összeragasztjuk a két felét, a két oldalát vérnarancs aromával, utána tojásfehérjével kicsit megkenjük. Durva kristálycukorban meghempergetjük.

Igazi zöld levéllel díszítjük, amit fogpiszkálóval rögzítünk. 


45.)p1170615.jpg

 

 

 

 

 


46.) p1170616.jpg

 

 

 

 

 


47.) - 48.)p1170617.jpg

 

 

 

 

 

 


49.) Nemes Antalné:Képviselőfánkp1170618.jpg
8dkg zsírt felforralunk 11 evőkanál vízzel, 10 dkg lisztet adunk hozzá, addig főzzük, míg a lábos aljától el nem válik. Tűzről levéve 1-2 perc elteltével 4 egész tojást egyenként elkeverve adunk hozzá. 1/2 evőkanálnyi gombócokat rakunk a tepsibe és előmelegített, forró sütőben sütjük 25-30pecig. A sütő ajtaját közben nem szabad kinyitni.
Krém: 1 csomag tejszín por, 1 csomag Aranka vanília puding, 2evőkanál kristálycukor, 3dl hideg tej, mindezt gyors fordulaton keményre felverjük. 

p1170619.jpg


50.) Nemes Antalné: Rizses csoki

1dl hideg vízbe keverünk 1 púpos evőkanál zselatint,utána hozzáadunk 25dkg margarint,20dkg porcukrot,3evőkanál kakaót.összekeverjük és tűzön keverés mellett felforrósítjuk,majd tűzről levéve 1-2 perc elteltével hozzáadunk 20dkg tejport és 1 csomag puffasztott rizst. Összekeverjük és folpack-kal kibélelt őzgerinc sütőformába öntjük és hideg helyre tesszük. 


51.) Vörös Regina: p1170614.jpgKiskutya - recept

6 tojásos piktótát sütöttem majd úgy vágtam ketté hogy az alja kb. 1 ujjnyi vastag legyen utána kivágtam a vékonyabb feléből a kiskutya formáját. a maradék piskótából össze állítottam a masszát (kb 1,5-2kg legyen) ízlés szerint cukor rum kávé kakaó lekvár mazsola (jobb a töltelék ha többféle süti van összegyúrva) A piskótalapot megkentem barack lekvárral majd vizes kézzel elkezdtem felépíteni a masszából a kutyaformát mikor elkészültem vele vizes kézzel összetömörítettem és egyenesítettem a felületét. Majd 50 dkg porcukrot 20 dkg Vajat és pár csepp tejet kb 10 percig mixerrel kevertem míg jó fehér lett. Ez után ezzel vontam be a tortát (ez azért kell mert a fondan "izzad a melegben) hűtőben 1-2órát hűtőttem majd fehér fondant-tal vontam be. Marcipánt rózsaszínűre színeztem megcsináltam belőle a masnit (A fondant előző este már jobb hűtőbe rakni mert könnyen olvad mert tömény cukormáz, porcukrozott deszkán nyújtottam ki) füleket tappancsokat orrát és farkát az orrot és a szívet a masnira pirosra színeztem mivel a fondan egy kicsit olvadt ezért könnyen hozzátapad a marcipán. A szemeket készen vettem. Zöld marcipánt fokhagyma nyomón kinyomkodtam körberaktam vele a kiskutyát, virággal és katicával díszítettem. Ha a masszához kevés a piskóta darált keksszel vagy jól beáztatott piskóta tallérral pótolható.


52.)p1170620.jpg

 

 

 

 

 

 


53.) p1170621.jpg

 

 

 

 

 


54.)p1170622.jpg

 

 

 

 

 

 

 

p1170623.jpg


55.) Horváth Viktória: 

Geszti kocka

Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 15 dkg darált,

keksz, egy kevés tej, 3 vaníliás pudingpor, 9 dl tej, 9 evőkanál cukor, babapiskóta, rum, hab, csokireszelék

Elkészítés: 50 dkg gesztenyemasszát, 15 dkg darált kekszet és annyi tejet, hogy könnyen nyújtható legyen, összegyúrunk, majd a tepsi aljára egyenletesen elnyújtjuk. 3 vaníliás pudingport 9 dl tejjel és 9 evőkanál cukorral megfőzünk, hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, ráöntjük a gesztenyemasszára és elsimítjuk. Tejes rumban áztatott babapiskótákat teszünk a pudingra. Tetejére felverős habot rakunk és csokireszelékkel, vagy tortadarával díszítjük. Hűtőbe tesszük kb. egy éjjelre.


56.) Orbán- Schwp1170624.jpgarcz Zsuzsa: Müzliszelet

Hozzávalók: 30dkg Fortunate zabpehely, 10 dkg mazsola ( lehet bármilyen aszalt gyümölcs), 3 evőkanál méz,3 evőkanál sárgabarack lekvár, 3 evőkanál olaj, 12 evőkanál tej, három tojás.
Ezeket jól összekeverjük! Kibélelünk alufóliával egy kb.23x32 centis tepsit, a fóliát picit beolajozzuk,és kb 20 percig közepes hőmérsékleten megsütjük, felszeleteljük, és bevonjuk étcsokival!
 


57.) Orbán- Schwarcz Zsuzsa:p1170625.jpg
Paleolit narancsos- sárgarépatorta

Hozzávalók: 6 tojás szétválasztva, 8 evőkanál méz,34 dkg főtt répa pürésítve, 1 narancs reszelt héja, fél narancs leve, 26dkg mandulaliszt, vagy kókuszliszt.
Elkészítés: Verjük fel a tojássárgáját a mézzel együtt egy tálban. Adjuk hozzá a sárgarépapürét, a narancshéjat, narancslevet, mandulalisztet. Keverjük alaposan össze. Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjét, majd forgassuk bele a masszába. Zsírozzunk ki egy 23cm átmérőjű tortaformát, öntsük bele,és süssük kb.50 percig!
Jó étvágyat kívánok!
 


58.) p1170626.jpg

 

 

 

 

 

 


59.) p1170627.jpg

 

 

 

 

 

 


60.) Blaskovics Péterné: Tejszínes mézes-krép1170630.jpgmes

Hozzávalók:

A tésztához:• 10 dkg porcukor • 5 dkg olvasztott Rama margarin • 1 evőkanál méz • 1 egész tojás • 1 tojássárgája • 23 csapott evőkanál liszt • 1 teáskanál szódabikarbóna
A krémhez: • 3 csomag vaníliás pudingpor (főzős) • 9 dl tej • 3 tojássárgája • 25 dkg vaj • 20 dkg porcukor
• Valamint: • 5 dl tejszínhab
Elkészítés: A tészta hozzávalóit kikeverjük. 2 lapot sütünk belőle tepsi hátán. A 3 csomag vaníliás pudingport 9 dl tejben 3 tojássárgájával felfőzzük. A vajat és a porcukrot kikeverjük, és a kihűlt vaníliás krémhez keverjük. Ezt a krémet rákenjük az első lapra. A krém tetejére a felvert tejszínhabot rásimítjuk, ennek a tetejére borítjuk a második lapot. Tetejére porcukrot hintünk. Egy egész éjszakát hűtőszekrényben hűtjük.
 


61.) p1170632.jpg

 

 

 

 

 


62.) p1170631.jpg

 

 

 

 

 


63.) p1170633.jpg

 

 

 

 

 

 


64.) Dominkóné Árok Noép1170634.jpgmi: Töltött szívecskék

Az elkészítéséhez Tupperes tésztacsoda szükséges (a régebbi kör alakú és az újabb szív alakú is jó).
A tészta az leveles tészta, lehet házi és bolti is.
Töltelék: az egyik fajtába házi készítésű pizzarémet és virslit tettem, a másikba apróra vágot sonkát és hagymát összekevertem natúr sajtkémmel és egy kevés oregánóval. Sütéskor tojással megkentem a tetejét!!!


65.) p1170636.jpg

 

 

 

 

 

 


p1170635.jpg66.) Hóbor Ferencné: Sajtos háromszög

0,5 l tejet és 5 dkg élesztőt és pici cukrot felfuttatunk.
80 dkg liszte
t és 2 kávéskanál sót és 1,5 dl étolajat és az élesztős tejjel összegyúrjuk és 4 cipót formálunk belőle.
Mikor megkelt, kisodorjuk. 20 dkg margarint és 2 tojássárgáját kikeverjük és rákenjük a kisodort tésztára és reszelt sajttal megszórjuk, majd feltekerjük. Háromszögeket vágunk belőle és tepsibe helyezzük. Tojássárgájával megkenjük, majd sajttal meghintjük.

 


 67.) Hóbor Edina: Barackos joghurtos torta

Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg darált háztartási keksz, 5 dkg margarin, 5 dkg porcukor, kevés tej
A joghurtos masszához: 6 dl joghurt, 1 cs. zselatinpor, 10 ek. kristálycukor, 3 dl habtejszín, 1 cs. vaníliás cukor, 25 dkg barack
Elkészítés: 1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kapcsos tortaformába nyomkodjuk. 2. A joghurtból 1 és felet kb. a zselatin 3/4 részével összekeverjük és belekanalazzuk a cukrot. 3. Felfőzzük, hogy a zselatin feloldódjon benne (nem forraljuk!). 4. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a maradék joghurtot, a tejszínt, a vaníliás cukrot és simára keverjük. 5. A kekszes alapra elterítjük a felét, erre a gyümölcsöt rakjuk rá, majd a maradék joghurtos masszát is rátesszük. 6. Hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen.
 


p1170638.jpg68.) - 69.)

Hóbor Ferencné: Mirinda szelet

Tészta: Kakós piskóta
Krém: 30 dkg porcukor, 25 dkg Rama, 1 cs. vaníliás cukor.
Ezeket kikeverjük és összekeverjük a következő pudinggal:
1 cs. vanília pudingot felfőzünk 2,5 dl tejben és kihűtjük. Utoljára belekeverünk 25 dkg túrót és a krémet a kihűlt tésztára kenjük.
Máz: 6 dl szénsavas üdítőbe teszünk 4 kanál cukrot és 2 pudingot sűrűre főzünk. Tűzről levéve néhányszor megkeverjük és langyosan a krém tetejére kenjük. Másnap szeleteljük.
 


70.) Trifán Edvárd: Címer torta p1170647.jpg

Sportszelet a belseje.
Tehát: 50dkg dar.keksz, 4ek.kakaó, 20dkg marg., 20dkg cukor, rum vagy rum aroma, 2dl tej.
A kekszen kívül a hozzávalókat felmelegítjük, amíg a marg. elolvad, majd hozzákeverjük a kekszhez. Folpackos ovális jénaiba belelapítjuk egy ek. segítségével. Ha kihült, ráborítjuk vagy ostyalapra, vagy piskótára (mi ostyalapra tettük mert Edvárd piskótát még nem tud sütni).
Fondant készítünk, jóval tortakészítés előtt mert állni kell min. fél napot hűtőbe. (6cl.víz,1kg porcukor,1ek.méz,1ek.RAMA,10g,kb ek. zselatin. Hozzávalókat felmelegítjük és hozzáöntjük a porcukorhoz addig keverjük, gyúrjuk, amíg összeáll a massza, hűtőbe tesszük, hetekig is eláll FOLPACKBAn, különben kiszárad. Ezt színezzük ételszínezékekkel.) Ezek után elkészítjük a sportszeletre a címer alakját,
és a megfelelő színekből,nyújtjuk, formáljuk meg.
Türelmet és kitartást hozzá, elég macerás, de egy ilyen alkalomra megérte, szerintem.


71.) Trifánné Dósa Annamáris: Zakuszkás kifli
Fél liter tej,5dkg. élesztő,1 ek.cukor,2 tojás sárgája,2 kk.só, 80dkg liszt,1 kocka margarin (jó az olcsóbb is!).
Elkészítés:
Egy kevés tejben,és a cukorral felfuttatjuk az élesztőt,majd hozzátesszük a többi hozzávalót,kivéve a margarint,összegyúrjuk.Jó ,könnyen gyúrható tésztát kapunk,kisodorjuk ,amekkorára tudjuk,majd ráreszeljük a kockamargarint,összehajtogatjuk,és 20 percig állni hagyjuk.Ezt 3-szor ismételjük meg.Feldaraboljuk 8 egyenlő részre,kör alakúra sodorjuk egyenként és megkenjük zakuszkával(lehet bármivel,pizzakrém bacon,sajt,stb.),fölvágjuk, 8 háromszöget kapunk belőle majd mint a stanglit feltekerjük.Tepsibe tesszük és megkenjük sós tojásfehérjével,reszelt sajtot szórunk rá.200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.(nem hagyjuk sokat bent és hirtelen sütjük,mert ha nem kiszárad.Frissen ,melegen a legfinomabb)


72.) Trifánné Dósa Annamária: Piskótás krémespiskotas-kremes.jpg

Főzött krém:2 tojás sárgája,2 vaniliás puding,8 ek.cukor,3/4 liter tejben felfözzük,félretesszük,2 tojásfehérjét kevés cukorral kemény habbá verjük és hozzákeverjük a még meleg ,főzött krémhez lassú tüzön egy kicsit tovább kevergetjük amíg teljesen összeáll a krém.
6 tojásból,közepes tepsibe piskótát sütünk.
Ha kihűlt megkenjük savanyú lekvárral(pl. ribizli)Ráhelyezünk ,egymás mellé, nem túl szorosan( kb egy csomag) babapiskótát,majd a főzött krémmel kenjük be ,nagyon vastagon .Csokit reszelünk a tetejére.
Ha még szebbé ,finomabbá akarjuk varázsolni ,keverjünk ki egy doboz HULLALA-t és kenjük egyenletesen a krém tetejére és utána reszeljünk rá csokit.


gyumolcsos-rakott-keksz.jpg73.) Kövér Flóra: Gyümölcsös rakott keksz

Hozzávalók: 60 dkg négyzet alakú háztartási keksz, 1 liter 20 %os tejföl, 1 dl tej, 1 dl tojáslikőr, 20 dkg porcukor, 15 dkg vegyes aszalt gyümölcs aprítva, 2 dl tejszín, 1 ek kakaópor.

Egy tepsibe lerakjuk a keksz negyedét, meglocsoljuk 1dl tej és 1 dl tojáslikőr keverékével, rákenjük a cukorral kikevert tejföl negyedét, megszórjuk aszalt gyümölccsel. Következő 3 réteg ugyanez, de a kekszeket locsolás helyett be is lehet mártani a likőrös tejbe. Tetejére tejföl, gyümölcs, majd keményre vert tejszínhab kerül. Megszórjuk kakaóporral és minden négyzet tetejére tehetünk még díszítésként egy-egy szem gyümölcsöt.


74.) Lukács Erika: Legényhódítólegenyhodito.jpg

Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg cukor, 15 dkg Ráma, 2 db tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 cs. vaniliás cukor, 50 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 3-4 ek. tej
Töltelékhez: 12 dkg darált dió, 12 dkg porcukor, reszelt citromhéj,
2 db tojás, 2 ek. morzsa
A tetejére: 1 db tojás, 5 dkg dió

Elkészítés:
A tésztához valókat annyi tejjel gyúrd össze, hogy lágyan nyújtható tésztát kapj. A tésztacipót felezd el. Az egyik felét nyújtsd kisujjnyi vastagra, fektesd egy kivajazott tepsibe. A diót porcukorral, reszelt citromhéjjal, 2 tojással és a morzsával keverd el. Tedd a tepsiben lévő tésztára. Borítsd be a másik tésztalappal. Kend meg felvert tojással, villával itt-ott szurkáld meg, hintsd rá a durvára darabolt diót. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt süsd szép kívánatosra. Négyzetes darabokra vágva, vaniliás porcukorral megszórva kínáld.


szerencsehozo-suti.jpg75.) Lukács Erika: Szerencsehozó süti

 

 

 

 

 


76.) Völgyi Kinga: Birsalagút76-os.jpg